Opis forum
Jestem od świąt w Polsce , kiedy to było i czy obecnie są jeszcze ryksze z silnikami ?
Czy faktycznie elektryczne ryksze są nielegalne , co z rykszami w Nowym Yorku , tam też są elektryczne ?
Ogólenie ubaw mam z tego , fajnie się to ogląda i właściwie to zrobili niezłą reklamę
Niezle Christmass Party zrobili,
Czy reklama - to sie okaze ,ale nie jestem przekonany.
Akcja wydaje sie na zamowienie Szkota, ktory defacto wystepuje w tym filmie jako "gwiazda" . Niestety chyba gasnaca, poniewaz zrobil to chyba z desperacji po odplywie rajdeow Kolumbjiskich. Ktorzy zaczeli narzekac na jego wyplcalnosc za reklame .Pozostali tylko Turcy , ktorych zachecal niska cena rentu i historiami o mozliwosci zarabianie na reklamach, ale to chyba nie wystarczylo.
Przed Swietami Bozego Narodzenia Gram spakowal swoje "zabawki" .Czy wroci? -czas pokaze.
Odnosnie legalnosci riksz z silnikiem to sprawa wyglada tak. Bylo "party i show" 4 grudnia, a teraz bedzie rzeczowa rozmowa w sadzie. Co Sad zdecyduje bedzie pewnie wiadomo do wakacji.
Wydaje sie ze prawo angielskie nie jest tu jasne, a na pewno rozni sie to co mowi prawo Unijne w tym zakresie.
Dla osob zainteresowanych odsylam do dyrektywy Unijnej : 2002/24/EC
Na stronie eur-lex znajdziecie rozne wersje jezykowe prawa wspolnotowego.
Po 2 prawo angielskie jest oparte o precedensy. A jesli by to tak traktowac to przez prawie 2 lata wszystkie riksze bez rozroznien byly traktowane jako rowery, a osoby je uzytkujace jako rowezysci. Taka wykladnie stosowalai policja i sady.
Bo byly i mandaty i sprawy w sadach np. Francuza o przejaz na czerwonym swietle riksiarza ktory jechal riksza z slnikiem elekt: mandat sprawa w sadzie i skazanie za przejazd rowerzysty na czerwonym swietle.
To samo sprawa Janusza, zostal potraktowany jako rowezysta nietrzeźwy na rowerze , a byl na rikszy z silnikiem.
Jesli macie znacie jakies inne przyklady i pomysly to wpisujcie.
Wniosek . Ten festyn przedswiateczny, raczej pokazuje ,ze Cuncil nie ma pomyslu na riksze w miescie i to rokuje ze w najblizszym czasie niestety nie powstana regulacje prawne ani licencje.
Wniosek dla srodowiska riksiarskiego. Slabo przygotowane i zorganizowane latwo moze byc nekane., a przyklad aresztowanego Mateusza jest sztandarowym tego przykladem. Przypomne ze Matusz zostal aresztowny za stanie jednym kolem na chodniku, przetrzymywany przez 20 godzin w areszcie bez mozliwosci kontaktu z prawnikiem i tlumaczem. Ewidentnie zostaly naruszone jego prawa, a gliny naduzyly prawa i zapewne zlamaly proedury. Sprawaa chyba byla juz w sadzie niedawno i Mateusz zostal oczyszczony, ale po tylu przejsciach.nie znam szczegolów z rozprawy, jesli ktos ma info z pierwszej reki prosze o wpis. Jestem m.in.ciekaw czy Mateusz wypunktowal te wszystkie sprawy przed sadem czy zrobil to przez prawnika.czy wplynela jakas skarga na tego gliniarza co go aresztowal?
tymczasem
pzdr
pawel81 napisał:
a przyklad aresztowanego Mateusza jest sztandarowym tego przykladem. Przypomne ze Matusz zostal aresztowny za stanie jednym kolem na chodniku, przetrzymywany przez 20 godzin w areszcie bez mozliwosci kontaktu z prawnikiem i tlumaczem. Ewidentnie zostaly naruszone jego prawa, a gliny naduzyly prawa i zapewne zlamaly proedury. Sprawaa chyba byla juz w sadzie niedawno i Mateusz zostal oczyszczony, ale po tylu przejsciach.nie znam szczegolów z rozprawy, jesli ktos ma info z pierwszej reki prosze o wpis. Jestem m.in.ciekaw czy Mateusz wypunktowal te wszystkie sprawy przed sadem czy zrobil to przez prawnika.czy wplynela jakas skarga na tego gliniarza co go aresztowal?
tymczasem
pzdr
porosze mateusza aby osobiscie odniusł sie do tego tematu